IndicePazatrasavanzarLlibres de la Nur, Els
TORRES, MONSTSERRAT; ALKUWAIFI, AHMAD

Ed. Associació Punt d'Intercanvi, Barcelona, 2005. I.S.B.N. 84-609-7569-X
Col. Educar en la diversitat, n?m. 3, 1 ed.
Págs. 87. català-amazic (bereber). Libro. Unidad didáctica. 29 € EurosDestinatarios: Primaria: primer ciclo.

Contenido: Els llibres de la Nur és una col·lecció de llibres il·lustrats bilingües, en català i en les llengües dels col·lectius majoritaris de persones immigrades. L’objectiu d’aquesta col·lecció és facilitar l’aprenentatge de la llengua i de la cultura catalanes als nous ciutadans, mitjançant unes eines dissenyades per satisfer les seves necessitats i afavorir una integració ràpida en l’àmbit escolar.
Els continguts d’Els llibres de la Nur es corresponen amb el cicle inicial de primària en l’àrea de coneixement del medi. Amb una edició molt acurada, cada una de les il·lustracions va acompanyada de la paraula en català i de la paraula en l’idioma de la comunitat a la qual ens adrecem. Això ajuda l’usuari a aprendre més fàcilment la nova llengua ja que té el suport de la seva pròpia, a la vegada que li confereix confiança en ell mateix perquè se sent identitàriament valorat.
A més de la terminologia corresponent a cada il·lustració, s’incorpora diversos apartats: “Conceptes associats”, on es treballen sinònims, antònims, adverbis o petites referències relacionades amb el tema; l’apartat “Accions”, on es treballen els verbs relacionats amb el tema proposat, i l’apartat “I també...”, que introdueix petits complements. Aquests apartats faciliten l’adquisició ràpida de vocabulari i permeten que el professorat hi desenvolupi diverses activitats complementàries.

Descriptores: diversidad, llengua i comunicació.

Indice: Els llibres de la Nur està dividit en 9 centres d’interès:
Presentació Nur es presenta: nom, edat, lloc i data de naixement...
1. El cos humà Les parts del cos i la cara. Les dents i la mà. Jo tinc… Jo sóc: diferències físiques de les persones; el caràcter de les persones.
OASI: La castanyada Què és. Origen dels panellets.
2. Els sentits Els òrgans i les característiques de cada sentit. La seva absència. Els colors i la seva combinació.
OASI: Nadal i el tió Què és. Tradició i significació del tió.
3. La família Membres de la família més directa. Relacions de parentesc. Avis, oncles i cosins. Família materna i família paterna (en altres cultures s'empra terminologia diferent per a les dues branques). Oficis.
OASI: Cap d’Any Per què mengem raïm?
4. L’escola Dependències de l’escola: la porteria, la classe, el gimnàs, l’aula d’informàtica, la biblioteca, la sala d’actes i el menjador. Objectes i activitats relacionats amb cada dependència. Hàbits i petites pautes de comportament.
OASI: Sant Jordi Origen i llegenda. “Hadith del Profeta” on mana ensenyar esport als fills i a les filles (recurs per al professorat).
5. El calendari Estructura del calendari. El dia i el seu cicle. La nit. El cicle de la lluna. La setmana, el mes i l’any. Les estacions i els fenòmens meteorològics.
OASI: Els calendaris del món. Calendaris de tradició cristiana, musulmana i persa.
6. L’hort Terminologia de l’hort. Els productes de l’hort. Les eines. La vinya.
OASI: La fira de sant Ponç La fira d’herbes i confitures i l’arrop.
7. Les plantes Parts d’una planta. El seu cicle vital. Plantes arbustives i flors. Parts de l’arbre. Arbres caducifolis i perennifolis. Els seus fruits. Representació il·lustrada de les espècies autòctones més representatives.
OASI: Els castellers Origen, estructura i terminologia bàsica.
8. La granja Terminologia general. Els productes de la granja. Derivats lactis. El galliner. La pastura. Els animals i les seves cries.
OASI: La Festa Major Cercaviles, gegants i capgrossos.
9. Els animals Característiques i parts dels mamífers, de les aus, dels peixos, dels rèptils i dels amfibis. Animals representatius de cada grup i els seus hàbitats.
OASI: El correfoc Què és. Les bèsties de foc.

Entidad que lo edita: http://www.puntintercanvi.fortuny.ws/catala/educarenladiversitat.htm#nur

1776