Les migracions

La diversitat cultural és quasi sempre fruit de les migracions: canviar de lloc o de país ha estat una constant al llarg de tota la història.

De migracions, però, n'hi ha de molt diferents: es pot emigrar voluntàriament o per força, segons les circumstàncies; a un país molt llunya o a una ciutat propera; sol o sola o amb tota la família; per a una temporada o per sempre. En termes generals, els motius que obliguen una persona a abandonar el lloc on viu solen ser de dos tipus:

  1. Econòmics: quan en el lloc d'orígen les condicions de vida són molt precàries i es busca provar millor sort en un altre lloc.

  2. Polítics: quan una persona es veu obligada a deixar el seu país per tal d'escapar d'una persecució política que la podria portar a la presó o, fins i tot, a la mort. Aquests tipus d'emigrants, normalment, son acollits en altres països com a Nrefugiats polítics.

Emigrar forçadament és sempre dolorós, deixar persones i llocs coneguts i estimats és sempre trist; però l'esperança de sortir d'una situació negativa i trobar-ne una de millor és la contrapartida a la pena. Hi ha persones que s'acostumen fàcilment a la nova situació, n'hi ha d'altres, però, que es queden tota la vida amb una enyorança del seu lloc d'orígen.

Molts factors ajuden al fet que es doni una situació o una altra: l''acolliment que hom rep en el nou país, la resolució o no dels problemes que tenia abans, la bona o mala acceptació en el país on emigra... són alguns dels més importants.

Sabies que durant els últims segles han sortit d'Europa més de 80 milions de persones, la majoria cap a les antigues colònies, mentre que a Europa n'han arribat no més de 20 milions de persones d'aquests continents?

En èpoques no gaire llunyanes, una gran quantitat de persones de Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol van emigrar cap a altres països; en un primer moment va ser a causa de motius polítics i en un altre moment per motius econòmics.


1. Sabries dir...2. "Dolça Catalunya
pàtria del meu cor
quan de tu m'allunyo
d'enyorança em mor."

3. Imagina que una d'aquestes situacions et passa a tu:

  1. El teu pare, que és a l'atur des de fa molt de temps, arriba a casa aquest vespre i us diu que un company li ha donat l'adreça d'una persona d'un altre país que assegura que li pot trobar una bona feina. N'a parlat amb la teva mare i han decidit que marxareu tots d'aquí a quinze dies.

  2. La teva mare ha estat sempre una activa militant sindicalista. Acaba d'haver-hi un cop d'estat al país i hi ha una gran repressió política. Ella corre el perill que la tanquin a la presó o, fins i tot, que la matin. Han parlat de la situació amb el teu pare i han decidit deixar-ho tot i marxar fora del país d'aquí a una setmana.


4. Pensa i contesta:

anterior    siguiente