23 PROPOSTES PER DEMOCRATITZAR SANTA COLOMA
Revista Illacrua
Dins el grup Participacció! (La Xarxa), de Santa Coloma, fa temps que debatem algunes idees per transformar la democràcia light que tenim en una altra que s'apropi més a un autèntic govern del poble. Atenció! Diem apropar-se més, perquè sabem que les idees per democratitzar Santa Coloma que ara sotmetem al debat col.lectiu deixen encara aspectes decisius de la polidea i, en general, de la vida de la persones sota el control de poders no democràtics, com el poder del diner o de la burocràcia. Les 23 propostes són:
I. Garantir una minima democràcia econòmica a la ciutat
- Qualsevol persona major de 16 anys que faci més d'un any que resideix a Santa Coloma disposarà d'un ingrès equivalent al SMI, com a mínim. Per tant, el ciutadà o la ciutadana amb ingressos inferiors al SMI rebrà mensualment una retribució complementària per tal d'assolir aquella quantitat.
- Participació permanent dels treballadors en els consells d'administració de les empreses municipals i obertura d'aquests consells a la participació, amb dret de veu, dels grups i entitats.
- Estimul a la creació d'empreses d'economia social (cooperatives i societats laborals) i afavoriment d'aquest tipus d'empreses en les contractacions de béns i serveis públics per mitjà de la inclusió de clàusules socials en els plecs de condicions.
- Inversió del diner municipal en projectes d'estalvi ètic i solidari. El diner municipal que no pugui ser dipositat en aquests projectes a causa de la seva incapacitat per absorbir-lo, serà dipositat en les caixes d'estalvis que més inverteixin en obra social a Santa Coloma i en aquells productes financers dels quals es tingui garantia que no fomenten l'economia especulativa ni la producció d'armament.
- Sancions econòmiques sobre els habitatges buits.
II. Donar més poder a la gent
- Dret d'iniciativa popular normativa per part de qualsevol entitat o grup de persones si la iniciativa. és avalada per un nombre igual o superior de persones al que es necessita per elegir un/a regidor/a.
- Dret de referèndum vinculant, a escala municipal i de barri, sobre qualsevol tema que afecti aquests nivells territorials, incloent-hi la revocació de projectes i normativa municipals, així com de càrrecs locals electes, si ho demana un nombre igual o superior de persones al que es necessita per elegir un/a regidor/a.
- Dret de veu al Ple de les persones, grups i entitats de la ciutat.
- Mitjans de comunicació locals de tituIaritat pública (SC, Fl, web i ràdio), oberts a la lliure expressió de totes les persones, grups i entitats de la ciutat. Es crearà un Consell Audiovisual, la meitat dels membres del qual seran elegits pels grups i entitats, que tindrà corn una de les seves missions vetllar per la pluralitat i la lliure expressió en aquests mitjans.
- Dret d'empadronament de totes les persones que viuen a la ciutat i de sufragi (com a elector/a i elegible) per als residents de més d'un any.
- Cessió de I'ús de locals municipals, un per districte, als grups i entitats de la zona perquè els autogestionin. Aquests locals han d'estar sempre oberts a totes les iniciatives dels residents del districte.
- Mitjans dignes i suficients d'Informació al carrer per als grups i entitats (plafons i marquesines).
- Gratuïtat en l'ús de les infraestructures municipals per als grups i entitats de la ciutat (imprempta, tarimes, locals, llums, equip de so...).
- Dret de participació de totes les persones, grups i entitats en l'elaboració dels plans estratègics, el planejament urbanístic general, els criteris generals dels pressupostos municipals i els programes d'actuació municipals.
- Aprovació per referendurn del pla estrategic de la ciulat després que hagi seguit un procés participatiu per a la seva claboració. En el cas que, en el decurs del procés, cristal.litzi més d'una proposta de pla, la ciutadania haurà d'escollir-ne una mitjançant referendum. Shi podran presentar tots aquells projectes de pla estratègic que comptin amb el suport d'un nombre igual o superior de persones al que es necessita per clegir un/a regidor/a.
- Procés participatiu per a l'elaboració del pressupost anual d'inversions de l'Ajuntament. Algunes caracteristiques d'aquest procés seran: universalitat (podrà participar-hi qualsevol persona que visqui a la ciutat); globalitat (es en tot el procés, des de l'assignació de prioritats fins al balanç final del procés iniciat i la liquidació del pressupost anterior), autoregulació (el reglament del procés serà fruit del mateix debat popular i podrà ser modificat al principi de cada cicle pels participants) i capacitat de
decisió (els participants decidirari I'assignació del pressupost).
- Llistes obertes electorals en les eleccions municipals.
III. Tenir més control sobre els representants politics
- Elecció directa per la ciutadania del defensor/a del ciutadà/ana, que no hauria de pertànyer a cap partit politic.
- Declaració pública de béns municipals en començar i acabar un mandat.
- Dret a la informació municipal: accés públic a tota la documentació de l'Ajuntament i les empreses municipals, així com obligació de l'Ajuntainent de donar per escrit una resposta raonada i en un termini determinat a qualsevol pregunta formulada per una persona, grup o entitat.
- Limitació a 8 anys màxim en I'estada en els càrrecs públics.
- Cap persona que treballi per l'Ajuntament i les empreses municipals no pot guanyar més de 5 vegades el SMI; reducció de I'escala saIarial de I'Ajuntament mitjançant l'aplicació continuada dels augments lineals, de manera que es congelin els sous més alts i s'apugin els més baixos.
- Balanç públic al final de cada mandat de I'assignació econòmica que l'Ajuntament hagi atorgat a cada grup municipal.