Eix Estratègies de la Societat Civil per a la Construcció de la Pau |
Activitat 2. Estratègies de construcció de pau: Societat civil vs Govern
Es proposa una activitat de síntesi i reflexió conjunta per a treballar les diferents estratègies de reconciliació i construcció de pau a Rwanda. Es recomana tornar a veure les parts del documental que fan referència explícita a les estratègies per al perdó, la justícia i la reconciliació tant impulsades i portades a terme pel Govern com per la Societat civil.
Durant el visionat, l’alumnat pot elaborar un llistat classificant-les en dos grups « Govern » o « Societat civil » i caldrà consensuar un llistat comú abans de passar a la reflexió.
Les parts concretes del documental a visionar són:
- Trobades entre víctimes i ex-presos per a obtenir-ne el perdó (min. 5.35 a 9.57)
- “Reconciliació pragmàtica”: programes d’activitats econòmiques conjuntes entre víctimes i ex-presos (min. 5.35 a 9.57)
- Dones de Sevota: associació de dones pels drets de les víctimes del genocidi on es realitza teràpia grupal i activitats generadores de recursos (min. 16.43 a 21.05)
- Ingoma Nsya: agrupació de dones d’ajuda mútua i teràpia a través de la música (min. 23.12 a final).
Un cop es tenen identificades aquestes estratègies s’inicia una reflexió amb tot el grup classe a partir de les següents qüestions clau:
- Quins aspectes tracten les diferents estratègies presentades en el documental (perdó, reconciliació, teràpia psicològica, ajuda a les víctimes…)?
- Quina opinió expressa una de les dones de Sevota sobre el perdó als ex-presos? Com relacionaríeu aquesta visió amb el títol del documental “la reconciliació obligada”?
- Que tenen en comú les dues estratègies que provenen de la societat civil? Quin paper creieu que tenen les dones en els processos de construcció de pau?
A criteri del professorat, es poden introduir qüestions pel tancament i l’avaluació de la proposta didàctica sobre Rwanda.