La transformació del sistema en que vivim passa necessàriament per la transformació de la nostra manera de consumir, conviure i interelacionar-nos amb les persones. Per que sigui possible aquest cavi cap a un món més just, també és necessari modificar les institucions i mecanismes que en formen part.
La banca ètica és una alternativa conscient de la problemàtica actual i coherent amb valors com la justícia, la dignitat de les persones, el respecte pels drets humans i la conservació del medi ambient.
En aquest material analitzem conceptes com el diner, l’estalvi i les entitats bancàries, que podrien semblar llunyans als estudiants d’ESO als quals van destinats, però partim d’elements rellevants que estan relacionats amb el dia a dia, i que serveixen per connectar aquests conceptes amb les persones més joves.
La invenció dels diners, els patrons de consum, la finalitat dels nostres estalvis i la concepció ètica de les finances, són alguns dels temes que desenvolupem en aquesta carpeta didàctica.
També dediquem un espai a explicar els motius, els responsables i les conseqüències de l’actual crisi (primer financera, i després econòmica i fiscal), amb la intenció de promoure una visió crítica de la funció de la banca.
Incloem un apartat amb recomanacions pedagògiques vinculades al currículum i a la gestió de l’aula, així com un annex amb claus per a un possible treball de recerca sobre el tema.
Us animem a revisar aquest material, i a utilitzar-lo a l’aula per transmetre als joves alternatives davant el panorama complex que es dibuixa, l’espai per a l’esperança i la construcció d’un món més just es recupera des d’alternatives sòlides com la banca ètica.
Octubre 2010
Actualització 2016: estem revisant i renovant alguns continguts de la guia, esperem el vostre comentaris per enriquir la proposta didàctica: edualter@pangea.org
Amb el suport de: |
|
 |
 |
|