RECURSOS COMPLEMENTARIS
SELECCIÓ DE DOCUMENTS SOBRE LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA
- Declaración Final del Foro Mundial sobre Soberanía Alimentaria, La Habana, Cuba, 7 de setembre del 2001.
- Declaración Final del Foro Mundial sobre la Reforma Agraria, València 8 de desembre de 2004 i Porto Alegre, 29 de gener de 2005.
- ACCIÓN ECOLÓGICA, Soberanía alimentaria, "Alerta Verde", núm. 80, Ecuador, octubre de 1999.
- ALTIERI, Miguel A.; ROSSET, Peter; THRUPP, Lori Ann, El potencial de la agroecología para combatir el hambre en el mundo, "Resumen 2020", núm.55, octubre de 1998.
- GARCIA, Xavier, La soberanía alimentaria: un nuevo paradigma, Veterinaris sense Fronteres, document per a la Federació Catalana d'ONGD, Barcelona, 2003.
- ROSSET, Peter, En favor de las pequeñas fincas. Entrevista a Peter Rosset
- ROSSET, Peter; COLLINS, Joseph; MOORE LAPP, Frances, ¿Tecnología nueva para acabar con el hambre?, en "Revista del Sur", núm. 105-106, juliol-agost de 2000.
- VÍA CAMPESINA, Por una soberanía alimentaria para una producción de base campesina y un comercio internacional en beneficio de los pueblos, novembre de 2005.
- VÍA CAMPESINA, ¿Qué es la soberanía alimentaria?, gener de 2003.
- VÍA CAMPESINA, Propuestas de la Vía Campesina para una agricultura campesina sostenible, agost de 2002.
Pàginas Web d'àmbito internacional disponibles en castellà:
- ACCIÓN ECOLÓGICA: http://www.accionecologica.org/
La Pàgina Web de Acción Ecológica, organització ecologista equatoriana, disposa d'un ampli repertori de documents vinculats a campanyes d'informació i denúncia que ha fet la pròpia organització en qüestions com biodiversitat, fumigacions, transgènics, mineria etc. A més de les campanyes, es troba una amplia informació ben documentada sobre situacions d'alerta davant problemes ecològics i els seus impactes socials a l'Equador.
- BIODIVERSIDAD EN AMÉRICA LATINA: http://www.biodiversidadla.org
Aquesta Pàgina Web, creada per la ONG Acción por la Biodiversidad amb seu a Buenos Aires, està especialitzada en oferir materials d'interès en castellà sobre els temes claus relacionats amb la biodiversitat OGM, biopiratería, defensa dels drets dels pobles, patents i altres formes de propietat intel·lectual, biodiversitat agrícola, opcions per el desenvolupament local sostenible, entre altres. Posa a disposició un fons documental molt ampli.
- FAO: http://www.fao.org/index_es.htm
Pàgina oficial de la Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura i la Alimentación. Inclou informació institucional d'aquest Organisme, ofertes i serveis. Disposa d'una secció de notes de premsa d'elaboració pròpia; documents d'anàlisis en profunditat; properes reunions de la FAO; informació de programes i iniciatives desenvolupades per aquest organisme. Inclou també una àmplia secció d'estadístiques, publicacions i documents.
- FIAN: http://www.fian.org
Food First Information and Action Network (FIAN) és una organització de drets humans dedicada al dret a l'alimentació. Compta amb membres a tot el món. La seva Pàgina Web està disponible en castellà i es pot trobar informacions d'actualitat relacionades amb el dret a l'alimentació; campanyes d'enviament de cartes de protesta; documents d'investigacions recents i informació diferenciada per regions del món.
- GRAIN: http://www.grain.org/
GRAIN és una ONG internacional amb seu a Barcelona que promou el desenvolupament i l'ús sostenible de la biodiversitat agrícola basada en el control de la gent sobre els recursos genètics i el coneixement tradicional. La seva Pàgina Web disposa d'una secció de novetats sobre diversitat; l'edició complerta i el seu arxiu de la revista Biodiversitat - Sustent i Cultures i la relació de novetats de la Pàgina Web de Biodiversitat en Amèrica Llatina.
- RED DE INVESTIGACIÓN - ACCIÓN SOBRE LA TIERRA: http://www.acciontierra.org/
La Red de Investigación Acción Sobre la Tierra (LRAN) és una xarxa d'investigadors i col·lectius compromesa en la defensa de la sobirania alimentària. Neix per donar suport a la investigació i anàlisis científic dels moviments. Va ser creada i està coordinada pels següents organismes: Food First/The Institute for Food and Development Policy (Estados Unidos), Focus on the Global South (Tailandia), la Rede Social de Justica e Direitos Humanos (Brasil) i el National Land Committee (África del Sur). La seva Pàgina Web disposa d'articles de noticies actualitzats, crides a acció urgents, comunicats de premsa, reportatges d'investigació per països (Mèxic, Brasil, Guatemala, Sud-Àfrica, Índia, Tailàndia, Zimbabwe, Filipines, Colòmbia, Argentina) i per temes especials (Banc Mundial, Violència i Repressió, Reforma de la Terra, Sud-Amèrica, Dones i Gènere, Moviments Populars, Agricultura Camperola, Agro-indústria i Biotecnologia).
- SIMAS: http://www.simas.org.ni/
La Pàgina Web del Servicio de Información Mesoamericano sobre Agricultura Sostenible (SIMAS), ONG nicaragüenc amb seu a Managua, està especialitzada en agricultura i desenvolupament rural. Disposa de dos butlletins, La Alforja i El Güís, especialitzats en informació actualitzada específica sobre el seu àmbit de treball; un directori d'institucions d'àmbit regional, un fons documental, un calendari d'actes, descripció d'experiències.
- UITA: http://www.rel-uita.org
La UITA és una coordinadora de sindicats llatinoamericanes d'agricultura i agro-alimentació. La seva Pàgina Web disposa d'articles organitzats per sectors productius, per companyies, sobre agricultura, salut, etc.
- VÍA CAMPESINA: http://viacampesina.org/
La Pàgina Web de Vía Campesina, moviment camperol internacional, disposa d'informació actualitzada de les seves activitats, així com de les d'organitzacions de diferents parts del món que la conformen. Està disponible en castellà. Disposa d'informació sobre accions i esdeveniments; campanyes internacionals; conferències internacionals i documents diversos sobre qüestions relacionades amb la sobirania alimentària.
Páginas Web del Estado español:
- ÀGORA NORD / SUD: http://www.agoranordsud.org/
Àgora Nord / Sud és un consorci d'ONG de Desenvolupament catalanes amb seu a Barcelona (Enginyeria sense Fronteres, Entrepobles, Medicus Mundi, Setem i Veterinaris sense Fronteres). En el marc d'aquest consorci un dels temes tractats és el de la sobirania alimentària i el dret a l'alimentació. En la seva Pàgina Web inclou diferents sèries d'articles organitzats temàticament (sobirania alimentària i dret a l'alimentació), articles de premsa relacionats, publicacions pròpies, enllaços, etc.
- CENTRO DE ESTUDIOS RURALES Y DE AGRICULTURA INTERNACIONAL (CERAI): http://www.cerai.es/
La Pàgina Web del CERAI, ONG de Desenvolupament amb seu a València i organitzadora del Foro Mundial para la Reforma Agraria, està especialitzada en el món rural, tant espanyol i europeu com a nivell internacional, amb especial èmfasi en els problemes de subdesenvolupament. Entre altres coses, inclou textos de publicacions pròpies i disposa d'un fons documental especialitzat on-line.
- ENTREPUEBLOS; http://www.pangea.org/epueblos/
La Pàgina Web de Entrepueblos, ONG de Desenvolupament amb seu a Barcelona, disposa de notícies actualitzades i un arxiu específic sobre sobirania alimentària. També disposa d'un ampli arxiu de projectes de cooperació en curs, tenint a veure una de les prioritats temàtiques amb la sostenibilitat de les economies camperoles.
FORO MUNDIAL PARA LA REFORMA AGRARIA: http://www.fmra.org/
El Foro Mundial para la Reforma Agraria va tenir lloc a València entre el 5 i el 8 de desembre de 2004, organitzada per un conjunt d'organitzacions camperoles, associacions i ONG de Desenvolupament de diferents parts del món. En la seva Pàgina Web recull documents diversos relacionats amb aquest fet: convocatòria, organitzacions promotores i participants, dossier de premsa i una àmplia secció de documents (427) presentats al Fòrum organitzats per regions a nivell internacional.
- PLATAFORMA RURAL: http://www.cdrtcampos.es/plataforma_rural/indice.htm
Coalició d'organitzacions socials, ecologistes, d'agricultors i ONG de Desenvolupament que treballa en pro del desenvolupament rural sostenible i l'agricultura camperola. Inclou documents de posicionament com el de "40 propostes per a un món rural viu" o el "Manifiesto de Amayuelas".
- PROSALUS: http://www.prosalus.es/
La Pàgina Web de PROSALUS, ONG de Desenvolupament amb seu a Madrid, inclou documentació d'una campanya de sensibilització i incidència sobre el Dret a l'Alimentació treballada conjuntament amb Càritas i Veterinaris sense Fronteres. Inclou documentació especifica de la campanya, articles i documents sobre la gana i el dret a l'alimentació i enllaços especialitats.
- SODEPAZ: http://www.sodepaz.org/
La Pàgina Web de Sodepaz, ONG de Desenvolupament amb seu a Madrid, és un servei d'informació actualitzat en temes de relacions nord/sud, solidaritat, desenvolupament, etc. Coincidint amb fets i moments especials elabora dossiers d'actualitat d'especial interès per al seu seguiment informatiu. Disposa d'una secció específica d'informació sobre sobirania alimentària.
- VETERINARIS SENSE FRONTERES: http://www.veterinariossinfronteras.org/
La Pàgina Web de Veterinaris sense Fronteres, ONG de Desenvolupament amb seu a Barcelona, està especialitzada pràcticament en informació sobre sobirania alimentària i dret a l'alimentació, línies d'especialització d'aquesta organització tant en cooperació com en sensibilització. Inclou notícies d'activitats i cites internacionals, articles publicats en mitjans de comunicació d'elaboració pròpia i investigacions.
- XARXA DE CONSUM SOLIDARI: http://www.xarxaconsum.net/
La Pàgina Web de la Xarxa de Consum Solidari, ONG de Desenvolupament amb seu a Barcelona, està especialitzada en informació sobre comerç just, consum responsable i sobirania alimentària. Manté informació actualitzada sobre els debats existents al voltant del comerç just i la sobirania alimentària. Té especial interès el seguiment del debat sobre el segell "FLO" de certificació de productes de comerç just, des de posicions crítiques a ell.
BIBLIOGRAFIA BÀSICA DE REFERÈNCIAAAVV (2005), Doce mitos sobre el hambre. Un enfoque esperanzador para la agricultura y la alimentación del siglo XXI, Icaria, Barcelona.
BOVÉ, José y DUFOUR, François (2001), El mundo no es una mercancía. Los agricultores contra la comida basura, Icaria, Barcelona.
MADELEY, John (2005), Alimentos para todos. La necesidad de una nueva agricultura, Editorial Popular, Madrid.
MARTÍNEZ ALIER, Joan (2005), El ecologismo de los pobres. Conflictos ambientales y lenguajes de valoración, Icaria, Barcelona.
NOVÁS, Antón (2005), El hambre en el mundo y los alimentos transgénicos, Los Libros de la Catarata, Madrid.
RIECHMANN, Jorge (2000), Cultivos y alimentos transgénicos: una guía crítica, Los Libros de la Catarata, Madrid.
RIECHMANN, Jorge (2003), Cuidar la T(t)ierra. Políticas agrarias y alimentarias sostenibles para entrar en el siglo XXI, Icaria, Barcelona.
ROSSET, Peter (2004), El dret a la terra. Quatre textos sobre la reforma agrària, Àgora Nord/Sud, Barcelona. [Edición bilingüe: castellano / catalán].
SHIVA, Vandana (2003), Cosecha robada. El secuestro del suministro mundial de alimentos, Paidós, Barcelona.
SHIVA, Vandana (1995), Abrazar la vida. Mujer, ecología y desarrollo, Horas y horas, Madrid.
SHIVA, Vandana (2001), Biopiratería. El saqueo de la naturaleza y del conocimiento, Icaria, Barcelona.
SUTCLIFFE, Bob (Coord.) (1996), El incendio frío. Hambre, alimentación y desarrollo, Icaria, Barcelona.
ZIEGLER, Jean (2000), El hambre en el mundo explicada a mi hijo, El Aleph Editores, Barcelona, 2000.