Activitat 1. L’escola dividida
L’activitat proposada té l’objectiu de fomentar en l’alumnat l’empatia amb la situació exposada i afavorir un aprenentatge vivencial orientat al canvi d’actituds a través d’un enfoc socioafectiu. És especialment adequada ja que els protagonistes del documental són també estudiants i els i les alumnes s’hi poden sentir més identificats.
Es proposa realitzar el visionat de la part que explica la divisió ètnica a les escoles del país (Min. 16.39 a 20.14). A partir del visionat i del mapa de Bòsnia i Hercegovina on es veu clarament la divisió entre la República Srpska i la Federació de Bòsnia i Hercegovina, s’agafa un plànol del poble o ciutat on es troba el nostre centre i s’hi fa una divisió semblant a la de Bòsnia diferenciant la zona A (on s’ubica l’IES) de la zona B. Els i les alumnes s’ubiquen en una de les dues zones en funció del seu lloc de residència i es fan dos grups en dos espais diferenciats de la classe.
El grup A seguirà anant a l’IES, però el grup B anirà a un altre centre (que a més s’ubica en un dels extrems de la localitat). Molts dels alumnes tindran més dificultats per accedir cada dia al centre i ja no aniran a classe amb els seus companys/es, excepte els que visquin a la mateixa zona.
Un cop realitzat l’exercici s’inicia un debat on l’alumnat de cada grup a partir de les següents qüestions:
- Com t’has sentit?
- Com afectaria aquesta divisió a les teves relacions interpersonals? I a la cohesió social del poble o ciutat?
- En el cas de Bòsnia, que ha patit una guerra fruit d’un conflicte ètnic, com valores la divisió de les escoles per pertinença a una o altra ètnia? Com creus que afecta aquest fet al procés de pau?
A criteri del professorat, es poden introduir qüestions pel tancament i l’avaluació de la proposta didàctica sobre Bòsnia.