Quan estem entre col·legues
Idees clau:
Molt sovint les relacions informals entre homes es caracteritzen per:
- S’estableix una complicitat fàcil basada en un pacte de no qüestionar; perquè es basen en converses superficials, poc profundes, i on es parla de temes impersonals que eviten mostrar les preocupacions i debilitats reals.
- Relacions competitives en les que contínuament es tracta de demostrar que “ets molt home”.
- Relacions poc afectives i on, només en ocasions heroiques (com les celebracions esportives) es permet que aflorin els sentiments entre els homes.
- Existeix un pacte d'aliança mútua no sempre explícit, davant les dones (construïdes com l’enemic dins l’imaginari sexual).
D’altra banda podem remarcar que en el grup de col·legues aprenem a ser i a actuar com a homes, a demostrar la nostra “masculinitat”, però aquesta forma de viure-la, de vegades ens porta problemes. La idea és que també podem participar en grups d’amics on ens puguem expressar lliurement sense necessitat de fer-nos els “guais” o els “durs”.
En aquesta activitat es important recordar als nois que existeixen una sèrie de necessitats (reconeixement, acceptació, estima) que són perfectament legítimes i que no s’han de viure amb vergonya. i que “ Al cap i a la fi, el teu grup d’amics també són molts dels que estan aquí presents, que possiblement pensen com tu i no tinguin unes necessitats tan diferents a les meves.
Intenció educativa:
- Visualitzar les regles de complicitat masculina en situacions habituals dins un grup d’adolescents.
- Analitzar com es manté aquesta complicitat, com ens perjudica i com escapar-ne d’ella.
- Aprendre a diferenciar entre el que vull i el que volen els altres; és a dir, apoderar-se per alliberar-se de la pressió grupal.
- Prendre consciència de com la por i el rebuig a la homosexualitat (homofòbia) és un mecanisme que limita els nois a l’hora de relacionar-se lliurement i respectant les seves necessitats.
Temps estimat: 45 minuts
Desenvolupament:
L’educador divideix la classe en quatre grups. A cadascun d’ells li repartirà una imatge diferent i que es correspon amb diferents àmbits de socialització entre nois:
- Una nit de “botellón”,
- Un grup de nois davant del foc
- Dos homes abraçant-se
- Un grup de nois mirant el futbol o jugant amb la “play”
A partir de les imatges, els deixarem 15 minuts perquè s’imaginin una història en la que prèviament hauran de discutir:
- Quant fa que es coneixen?
- Per què estan junts?
- De què estan parlant?
- Se senten tots còmodes amb la situació?
Cada grup anirà sortint i representarà una breu improvisació a partir de la història treballada.
Criteris d’avaluació:
Després de cada història ens aturarem per tal de parar atenció i fer un llistat dels temes dels que parlen. Fins i tot podem fer una escala amb els temes més recurrents (possiblement noies, sexe, drogues, per demostrar alguna cosa ...) també pararem atenció al llenguatge que es fa servir, especialment si resulta sexista (tot i que aquest tema el treballarem específicament més endavant).
Després els preguntarem si els agrada el que han vist i si canviarien alguna cosa. Hem de posar l’èmfasi en si senten que tots els nois de la història es comportaven igual, si es sentien lliures per expressar-se i si podien complir amb les seves necessitats. En el tercer mòdul abordarem amb detall el tema de l’homofòbia però aquest pot ser un bon moment per recollir-ne, si surten, les primeres actituds excloents.
Acabarem acostant l’exemple a la seva vida quotidiana per discutir, quins mecanismes fan servir ells per ser acceptats en el grup. Què passa quan no se senten acceptats? I quan senten coses que no són pròpies del “mon masculí”? Han deixat mai de fer res per por a que no els acceptin?
Annexos: imatges
Imatge 1 Una nit de botellón- PUBLICO Arnau Bach
Imatge 2 Nois al voltant del foc - Bloggers Montserrat Jorba i Marc Canals
Imatge 3 Abraçada entre dos homes - Blog: Supernatural fans latinoamerica
Imatge 4 Nois mirant el futbol – Blog Mujer.com.py
Imatge 5 Grup de nois jugant a la consola – Fotolog de Pablin (Buenos Aires)
Per saber-ne més:
Si voleu posar a prova específicament com es mostren els sentiments i els afectes entre nois us proposem que feu ràpidament aquesta adaptació de l’activitat que coneixem com a “splash”: l'educador mira d'enxampar a algú, tocant-lo. Si ho aconsegueix aquesta serà la nova persona que intenti enxampar.
Per tractar d'evitar que t'enxampin, pots, en qualsevol moment, parar-te, ajuntant les mans (donant una palmada) amb els braços estirats al mateix temps que crides SPLASH. A partir d'aquest moment quedes immòbil en la posició en la que estàs. Per reanimar a les persones que estan immòbils algú ha d'entrar dins del buit que forma amb els seus braços i fer-li UNA MOSTRA D’AFECTE (un petó, una carícia,...). Mentre s'està dins dels braços els dos estan en zona lliure, sense que puguin ser enxampats.
Serà interessant analitzar les actituds que mantenen. Si han alliberat molts o poc companys i si o han fet com han mostrat aquest afecte (ja sabem que entre nois sovint es fa des d’una actitud força agressiva). Després els demanarem si haguessin tingut el mateix problema per mostrar els seus afectes si haguessin participat les noies i perquè.