Així es parla!
Idees clau:
Cal legitimar la sexualitat des del plaer i des de les relacions equitatives quan s’estableixen relacions sexuals amb altres persones. Parlar de sexualitat no és sinònim de prevenció de conductes de risc, coitcentrisme, genitalisme, reproductivisme o missatges de por.
Les relacions sexuals dominants, heterosexuals i coitocentristes –basades amb el coit com a nucli de la pràctica sexual-, limiten la vivència sexual de moltes noies (així com la de molts nois), i duen a que les noies assumeixin un model de relacions que poden comportar conseqüències negatives, relacions no plaents, limitadores, etc. Cal legitimar les relacions sexuals des del plaer i des de les relacions equitatives, o des del lliure consentiment i decisió, sigui quina sigui la pràctica sexual escollida.
Els nois tenen raó quan asseguren que no els molesta que els hi diguin puto o guarro. Als nois els molesten altres coses. Quins són els insults que se li diran a un noi per ferir-lo? Què és el que a un noi li molesta que pensin d’ell? Aquí en tenim uns quants exemples: que és (o es comporta com) una noia: nenaza, afeminat, amanerat... Que no es comporta com s’espera d’un noi: covard, gallina, ...Que li agraden els nois: maricón, marieta... Ens hem de preguntar qui marca l’autenticitat de la masculinitat. Ho fa el que insulta? El que apel·la a la tradició (sempre ha estat així)? El que crida més fort? Els nois han de saber que el discurs masclista o el llenguatge sexista forma part d’una violència cultural que sovint es converteix en legitimadora d’una violència estructural (la cultura del patriarcat) i que aquesta és la que, sovint, acaba per legitimar els actes de violència directa. Així resulta important fer-los saber que ells també poden estar alerta i ser crítics amb aquest tipus de discursos.
Intenció educativa:
- Observar com sovint tenim imatges estereotipades i poc aprofundides de conceptes que valorem com a importants i utilitzem habitualment.
- Observar i investigar l’entorn per a prendre consciència de les influències que exerceix l'ambient del carrer en la nostra manera de viure la sexualitat.
- Conèixer la terminologia adequada per a parlar de la sexualitat.
Temps estimat: 45 minuts
Desenvolupament:
L’educador anota a la pissarra les quatre columnes següents i convida els alumnes a enumerar paraules relacionades amb cada categoria. També podem separar cada columna entre paraules cultes i vulgars:
- Parts sexuals (per exemple: mamelles, pito, etc.)
- Actes durant les relacions sexuals (ex.: follar, xupar-la, etc.)
- Qualificatius a les persones en relació a la sexualitat (ex. maricón, cabrona, etc.
- Expressions amb parts o activitats sexuals del cos (ex. vés-te’n a prendre pel cul, que et follin, etc.)
També se’ls pot animar a que recullin els acudits o les pintades dels lavabos o d’altres llocs, referents a les categories esmentades.
Criteris d’avaluació:
S'avalua cada concepte, un a un. Es llegeixen les paraules que han sortit de l'exercici. Perquè s'ha pensat en aquestes paraules? Hi ha alguna que ens cridi especialment l'atenció? Són paraules que permeten definir els conceptes o més aviat impressions estereotipades? Si són impressions, són paraules que connotin una imatge positiva, negativa o neutra? Després de l'exercici, ens sembla que tenim una idea aprofundida o superficial dels conceptes?
Altres indicacions: La intenció d'aquesta activitat és identificar les idees prèvies que tenen els nois dels conceptes que volem analitzar. Per aquesta raó és important remarcar que l'activitat ha de fer-se molt de pressa.
En un nivell més profund els podem preguntar:
Quines són les parts considerades sexuals? Són masculines o femenines?
A quins actes sexuals fa referència la major part del vocabulari?
Marqueu els qualificatius negatius o que serveixen per a insultar, humiliar o rebaixar l’altre. Pertanyen a homes o a dones? Què es considera positiu i negatiu en l'home? I en la dona?
Cerqueu les paraules formals per a designar tot el vocabulari que heu trobat.
Quan usem el llenguatge popular i quan el culte? Per què? Per què creieu que s’utilitzen tantes paraules populars en el camp de la sexualitat? Com explicaries què és la sexualitat segons aquestes paraules? Les expressions en donen una visió positiva? Hi ha diferències entre les expressions masculines i les femenines?
Per saber-ne més:
Un altre tema que certament resulta preocupant són les falses creences al voltant de la sexualitat. És per això que us proposem que per prendre consciència de fins a quin punt el grup de nois les ha interioritzades i poder argumentar i qüestionar el que hi ha al darrera, us proposem aquesta activitat breu: demaneu que es posin en grups de tres. Un haurà de fer d’advocat de la defensa, l’altre de fiscalia i un tercer de notari. És a dir, un defensarà l’afirmació, l’altre intentarà rebatre-la i el tercer anotarà els arguments a favor i en contra en dos post-its de colors diferents. Poden anar canviant de rol en cada frase. Només tenen 2 minuts per a cada frase (un per cap). En acabar, demanarem que col·loquin els post-its a la pissarra i començarem el debat grupal. Us proposem algunes de les creences que poden treballar però, com sempre, podeu afegir-ne d’altres que us semblin més adients o proposar als nois que facin les seves:
Creences sobre la sexualitat:
- Una dona que es comporta de forma masculina és lesbiana.
- Si un nen juga amb nines serà gai.
- L’home ha de portar la iniciativa en les relacions sexuals i sempre hi està disposat.
- Les dones no es masturben; és cosa de nois.
- La masturbació produeix esterilitat i impotència.
- Si no hi ha penetració no hi ha sexe.
- Com més gran sigui la mida del penis més plaer es proporciona als altres.
- Durant la menstruació no hi ha risc d’embaràs.
- La marxa enrere és un bon mètode anticonceptiu.
- Quan ella diu no, en el fons sí que vol.
- En una relació sexual, sempre s’ha d’arribar a l’orgasme.
També podeu demanar-los que omplin: El Qüestionari Heterosexual
Extret de Platero, R. I Gómez, E. (2007) “Herramientas para combatir el bullying homofóbico”. Madrid, Talasa.
Qüestionari Heterosexual
(adaptat de Mitchel, Leif (2000). Abordando la temàtica gay en la escuela Connecticut: Planed Parenthood y GLSEN)
1.- Quina creus que és la causa de la teva heterosexualitat?
2.- Quan i com te n’adonares que erets heterosexual?
3.- És possible que la teva heterosexualitat sigui tan sols una fase passatgera?
4.- És possible que sentis una por neuròtica cap a les persones del teu mateix sexe que causi la teva heterosexualitat?
5.- Si mai has fet l’amor amb una persona del teu mateix sexe, és possible que el que necessitis sigui un amant del teu mateix sexe?
6.- Per què insisteixes en demostrar la teva heterosexualitat en públic enlloc d’amagar-la?
7.- Desitjaries que els teus fills o les teves filles fossin heterosexuals, tot i els problemes als que han de fer front?
8.- La majoria de les persones que abusen sexualment dels nens i les nenes són heterosexuals. És adequat que els nens i les nenes estiguin en contacte amb persones heterosexuals?
9.- Es pot ser una persona completa si es limita la vida a una heterosexualitat compulsiva, exclusiva i no es desenvolupa l’homosexualitat potencial?
10.- Per què insisteixen en atribuir a gent famosa una pretesa heterosexualitat per justificar la pròpia heterosexualitat? |