Guatemala. Rescatant la Memòria

Eix Racisme i Interculturalitat

 

 

escola

 

Activitat 3. Drets indígenes

 

En aquesta activitat es proposa reflexionar al voltant del genocidi comès contra la població indígena guatemalenca durant el conflicte, a partir de l’anàlisi de dades i de la recerca de documentació sobre la protecció i reconeixement dels seus drets.

 

Per això, s’utilitzaran les gràfiques de l’Informe de la Comissió per a la memòria històrica, els Acords de pau de 1996 i la Declaració de les Nacions Unides sobre Drets dels Pobles Indígenes de 2007, especialment el seu article 7. Es proposa realitzar una reflexió al voltant de la relació entre les diferents fonts.

 

La reflexió pot girar al voltant de les qüestions:

 

 

 

 

Descripción: http://shr.aaas.org/guatemala/ceh/report/spanish/graphics/charts/page84.gif

 

 

ACUERDO DE PAZ FIRME Y DURADERA

Guatemala, 29 de diciembre de 1996

 

(…)

5. El reconocimiento de la identidad y derechos de los pueblos indígenas es fundamental para la construcción de una nación de unidad nacional multiétnica, Pluricultural y multilingüe. El respeto y ejercicio de los derechos políticos, culturales, económicos y espirituales de todos los guatemaltecos, es la base de una nueva convivencia que refleja la diversidad de su nación.

 

 

 

 

Declaració de les Nacions Unides sobre Drets dels Pobles Indígenes

 

Artículo 7

 

 

1. Las personas indígenas tienen derecho a la vida, la integridad física y mental, la libertad y la seguridad de la persona.

2. Los pueblos indígenas tienen el derecho colectivo a vivir en libertad, paz y seguridad como pueblos distintos y no serán sometidos a ningún acto de genocidio ni a ningún otro acto de violencia, incluido el traslado forzado de niños del grupo a otro grupo.

 

 

 

A criteri del professorat, es poden introduir qüestions pel tancament i l’avaluació de la proposta didàctica sobre Guatemala.