¿CUALES SON LAS FUENTES INFORMATIVAS?

Actividad 5: Hacer de periodistas
en Marruecos y en España

 

Objetivos


Descripción de la actividad

Se trata de ponerse en el rol de periodista y escribir una noticia de un hecho relacionado con el tema de la inmigración (puede ser alguno de los temas que ya se hayan trabajado en una actividad anterior).

Se crearán dos grupos y se separarán en el espacio, el alumnado que pertenezca al grupo 1 harán de periodistas marroquíes y construirán la noticia desde este contexto. Las personas del grupo 2 harán de periodistas españoles y construirán la noticia para un medio de prensa de este estado.

Se darán limitaciones de espacio como se trabaja en los medios escritos (10'5 líneas) y de tiempo(13'). A continuación se expondrán en común las sensaciones experimentadas. Para complementar su información leerán fragmentos de entrevistas a periodistas sobre su profesión (vínculo a las Opiniones de periodistas sobre su profesión) y se debatirá sobre esto y sobre la responsabilidad de la profesión periodística.


Recursos

Artículo de noticia sobre El Ejido de la prensa Marroquí.
Artículo de noticias sobre El Ejido de la prensa española.
Documento fotocopiado de les Opiniones de periodistas sobre su profesión.
Algún documento que hable de la cultura marroquí, la situación del país, la censura que sufren los periodistas.

Duración


Sesión de una hora.

 

OPINIONS DE PERIODISTES SOBRE LA SEVA PROFESSIÓ

"Som persones que vivim en tensió, que estem en un engranatge industrial -les empreses periodístiques-, però que a la vegada hem de fer una feina intel.lectual. Hi ha un públic i tenim una missió a fer, modesta i efímera. El periodista ha deixat de ser -si és que mai ho ha estat- una figura privilegiada, i s'ha convertit en un interpretador quotidià i parcial de la vida de la gent. (...) Als periodistes ens convé fer un exercici d'humilitat i de modèstia, i de col.locar-nos en el lloc que toca, un lloc que respongui realment a les nostres potencialitats i limitacion. Sovint ens passem o caiem en el catastrofisme -no podem fer res, estem sota una censura encoberta- o en la hipervaloració -som el quart poder, els garants de la democràcia-. Ni una cosa ni l'altra."

Francesc Marc Alvaro. Periodista, professor Universitat Ramón Llull.
(Entrevista publicada EL 9 NOU. 14/1/00)

"Un veí pregunta al nen de pocs anys: La teva mare, a què es dedica?. No ho sé, però es pinta molt i treballa de nits". Aquí qualsevol s'imagina la mare vestida de cuir fent cantonades. L'anècdota s'atribueix al fill d'una periodista nord-americana". Les mares periodistes tenen moltes amigues sense fills (64.8% dones periodistes no són mares) i molts amics amb fills (53.6% homens periodistes són pares), segons l'esudi El sostre de vidre publicat per l'Instiut Català de la Dona.
"El gran inconvenient són els horaris. La canalla surt de l'escola a les cinc, l'hora que jo tinc la feina forta i plego molt tard" (Mercè Conesa. El Periódico).
"A partir d'una hora et canvia l'humor, penses que estàs fent un cop baix als teus fills. I alguns caps no ho entenen" (Milagros Pérez Oliva. El Pais)
"El repartiment de la feina entre la parellavol dir ¾ parts de la dona i 1/4 part de l'home. La dedicació als nens, tenir cura de la seva vida escolar, portar-los al metge, preocupar-se de la seva alimentació és una tasca més d'elles que d'ells. La desigualtat és evident." (Júlia López -periodista- i Joana Gallego-professora a la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB-).

Mercè Molist. Reportatge: "La mama és periodista".
(Publicat a la revista Dones Perodistes. Juny 1995 )

"El periodista és qui té una professió que barreja de tres qualitats inherents a l'ésser humà: la tafaneria -avidesa de conèixer coses noves-, la capacitat d'interpretar i d'expressar el que s'ha conegut i el que s'ha compès de forma entenedora. Per a mi el periodisme és una activitat eminentment pedagògica i el periodista un mediador a qui toca treballar amb una matèria ta delicada i tan important per al sistema social com és la informació. (...) La societat ens demana que exercim la nostra funció mantenint una sèrie d'equilibris; potser el més complicat és el que hi ha entre la necessitat d'explicar la realitat objectivament, fins on es pugui, i al mateix temps contribuir a la seva interpretació. També, el que hi ha d'haver entre la llibertat d'informació i l'exercici de la responsabilitat social. D'això darrer, qui vulgui en pot dir ètica professional, però en podríem dir senzillament periodisme de qualitat."

Salvador Alsius. Periodista i president del Col.legi de Periodistes de Catalunya.
(Entrevista publicada Diari de Tarragona. 31/3/00)

(volver)

 

Volver al Índice de Actividades
Siguiente Actividad