DINÀMICA DE GRUPS:
Abigaël.

Programa d'Educació Compensatòria.


OBJECTIUS:

NIVELL: Cicle Superior.

TEMPS: 1 hora.

ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Individual, Petit grup i Gran grup.

MATERIAL: Paper i llapis.

METODOLOGÍA:
  1. El mestre llegeix en veu alta la història d'Abigaël.
  2. Es demana que cada un ordeni els 5 personatges de millor a pitjor. Els alumnes tenen cinc minuts per anotar, individualment, la seva classificació en un paper.
  3. Es formen grups de 5 a 7 alumnes. Cada qrup té 15 minuts per confrontar les llistes i establir una llista comuna. La llista definitiva ha de ser adoptada per consens i no per vot majoritari.
  4. Els grups presenten els seus resultats al gran grup, es comparen les llistes i es discuteix les raons de les diferències. El debat ha de fer veure també, la raó per la que s'ha adoptat un ordre o un altre (15 minuts).
  5. El mestre fa una breu exposició per mostrar com aquesta petita història toca valors molt dintre nostre (amor, relació amb els pares, relació entre sexes, violència, materialisme,..) i com, encara que siguin grups relativaments homogenis -mateixa edat, mateixa educació, mateix lloc de residència, etc,- es veuen aquests valors de maneres molt diferents.
  6. Reflexió i discussió sobre el fet de que nosaltres est em un període de transició ràpida i que aquestes diferències de valors serien encara més grans en altres parts del país o del món.


FONT: dossier d'activitats del Projecte de Dinàmica de Grups del Programa d'Educació Compensatòria.ABIGAEL

L'Abigaël estava enamorada d'en Gregory, que vivia a l'altre costat del riu. Un terratrèmol va destruir tots els ponts. Abigaël es dirigeix llavors a Sinbad, que té una barca, pregant-li que la travessi a l'altre costat del riu per poder així abraçar novament a Gregory. Sinbad accepta, però amb la condició de que ella s'entregui primer a ell. No sabent què fer, ella va a demanar consell a la seva mare, qui declara no voler barrejar-se en qüestions personals.
Desesperada, Abigaël cedeix a les pretensions de Sinbad, qui la fa passar tot seguit a l'altra riba. Tant bon punt va desembarcar, la jove corre a trobar en Gregory i li explica tot el que ha passat. Gregory queda glaçat i la fa fora brutalment. Sortint de la casa d'en Gregory, Abigaël es troba en John, un bon amic d'en Gregory. Ella li explica tot. John pega en Gregory sota la mirada d'Abigaël i se'n va amb ella.