2.4. CONSEQÜÈNCIES DE LA MASCULINITAT TRADICIONAL PREDOMINANT

 

Presentació per al professorat

La masculinitat tradicional predominant suposa el manteniment d'una relació de privilegi i poder dels homes sobre les dones. Això s'expressa, per exemple, un una distribució desigual del temps, observant com l'home té més capacitat de decisió sobre la gestió del seu temps. Però aquesta situació privilegiada no només s'expressa a través del temps, si no també de l'espai de realització d'homes i dones i del valor i reconeixement social que s'atribueix a cadascuna d'aquestes accions. El binomi temps-espai és clau per entendre la relació de desigualtat que perpetua el model de masculinitat tradicional predominant. Per al manteniment d'una situació de privilegi l'home recorre a l'exercici del seu poder sobre la dona, i en determinats casos a través de la violència.

El sosteniment d'aquest model de masculinitat tradicional predominant si bé pels homes suposa "gaudir" d'una situació de privilegi i poder sobre les dones, suposa també tot un seguit de conseqüències negatives per a l'home mateix, com per exemple la dificultat d'expressar les emocions i els sentiments o l'exigència social de manteniment dels rols i estereotips assignats als homes.


Objectius específics

 

Activitat 6. La desigualtat en el temps.

 

Duració: 1'30 hores lectives i 1'30 hores de treball fora de l'aula
Descripció de l'activitat:

Proposar a l'alumnat que a partir d'una entrevista al seu avi i a la seva àvia omplin en una graella horària de 24 hores sobre com era una seva jornada laboral habitual. En el cas que no es tingui accés fàcil a l'avi o a l'àvia, formular aquestes preguntes a alguna altre parella propera majors de cinquanta anys.

Un cop cada alumne hagi realitzat aquesta activitat, s'haurà d'exposar a classe de tal manera que a partir dels diversos exemples es pugui veure de forma diferenciada les diferents tasques que feien homes i dones en grans blocs d'activitats. Alguns dels àmbits d'agrupació proposats poden ser:

- treball fora de la llar
- treball domèstic
- cura de les persones
- oci
- alimentació
- descans
- estudi
- …

Després de l'activitat discutir en grup la desigual càrrega de temps de feina entre homes i dones i la diferència entre els espais de realització i valor social atribuït.

 

Activitat 7. La violència de gènere als mitjans de comunicació

 

Duració: 1 hora lectiva i 3 hores de treball fora de l'aula
Descripció de l'activitat:

Una de les conseqüències negatives més evidents del model de masculinitat tradicional té a veure amb el recurs a la violència intrafamiliar com a forma de manteniment del poder de l'home sobre la dona. Sovint l'allau de notícies als mitjans de comunicació dificulten la comprensió del fenomen i se li atribueixen explicacions que posen l'accent en la irracionalitat de molts d'aquests actes. Es suggereix proposar a l'alumnat donar seguiment a les notícies dels diaris sobre casos de violència de gènere durant tot el temps que s'estigui treballant aquesta activitat, de tal manera que el període de temps permeti acumular un número significatiu de referències. Un cop realitzat aquest recull es proposa que per petits grups analitzin els diferents casos i identifiquin les causes. A partir de múltiples exemples es tracta de veure la relació que existeix amb fets com la pèrdua de poder o control de l'home sobre la dona, etc.

 

Activitat 8. La dificultat de mantenir el model de masculinitat tradicional

 

Duració: 9 hores lectives
Descripció de l'activitat:

Per als homes l'actual model de masculinitat tradicional predominant també té efectes negatius com la dificultat d'expressar les emocions i els sentiments o l'exigència social de manteniment dels rols i estereotips assignats als homes.

Aquesta dificultat es pot veure molt clarament exemplificades en situacions d'atur en el quals l'home té enormes dificultats per mantenir els rols que tradicionalment se li han assignat. En aquest cas, la incapacitat de mantenir econòmicament la família per no poder aportar ingressos econòmics fa que es senti qüestionada la seva masculinitat i que visqui la situació de l'atur de forma més negativa que el fet de no tenir feina en si mateix. Per treballar aquest tema es suggereix el visionat i posterior debat amb l'alumnat de pel·lícules com Full Monty o Los lunes al sol, de Fernando León.

 


Fitxa tècnica de Los lunes al sol

Direcció i guió: Fernando León de Araona
Producció: Elías Querejeta i Jaume Roures
Duració: 113 minuts
Nacionalitat: Espanyola
Any de producció: 2002

Repartiment: Javier Bardem, Luis Tosar, José Ángel Egido, Nieve de Medina, Enrique Villén, Celso Bugallo, Aida Folch.

Sinopsi: Situada a la ciutat de Vigo, el film relata la vida quotidiana d'un grup de treballadors en atur que afronten amb molt malestar, por, desesperança, frustració, la situació en la que viuen. Cadascun dels personatges afronta la seva nova situació personal amb estratègies i recursos diferents: l'home que sent que necessita una imatge juvenil per poder accedir a un lloc de treball; l'home gran que és abandonat per la seva dona i que s'aïlla i que no troba sentit a la seva vida en aquest nou moment; el que intenta mantenir una posició crítica i d'inconformitat, l'home que es sent avergonyit per la situació de dependència amb la dona.

Qüestions per al debat:

  • Perquè als personatges protagonistes masculins els resulta tan difícil afrontar una situació d'atur?

  • Perquè el protagonista protagonitzat per Luis Tosar té tantes dificultats per mantenir una relació d'igualtat amb la seva companya en moments com la negociació del crèdit al banc o davant la vida social d'ella?

  • Perquè el personatge protagonitzat per José Ángel Egido manifesta vergonya davant la seva pròpia imatge?

  • Què porta a un dels personatges de la pel·lícula al suïcidi?

  • Com es veu alterada la identitat masculina tradicional dels personatges protagonistes de la pel·lícula?

  • Quines estratègies fan servir determinats personatges de la pel·lícula per mantenir la seva identitat masculina tradicional?

  • Què penseu de la relació que s'estableix entre homes i dones davant una determinada situació de crisi econòmica?

  • Què penseu de com la pel·lícula retrata el paper de les dones davant la situació de crisi econòmica i d'identitat masculina tradicional?

 


Fitxa tècnica de Full Monty

Direcció: Peter Cattaneo
Guió: Simon Beaufoy
Producció: Uberto Pasolini
Duració: 87 minuts
Nacionalitat: Gran Bretanya
Any de producció: 1997

Repartiment:
Robert Carlyle (Gaz), Tom Wilkinson (Gerald), Mark Addy (Dave), Paul Barber (Horse), Steve Huison (Lomper), Hugo Speer (Guy), Emily Woof (Mandy), Lesly Sharp (Jean) y Willian Snape (Nathan).

Sinopsi: En plena bancarrota, inspirats per la visita d'uns ballarins de stripease masculí a la seva ciutat, sis obrers metal·lúrgics a l'atur decideixen sortir de la seva situació d'angoixa econòmica oferint també un espectacle de boys. Gaz, un home de 30 anys, arrossega al seu antic cap, Gerald (que està a l'atur des de fa sis mesos però no s'atreveix a explicar-li a la seva dona), un guarda de seguretat suïcida, un home molt ben "dotat" i a un vell que balla funky chiken fabulosament, en la carrera de l'espectacle professional. Junts preparen els passos de ball eròtic al ritme de Donna Summer, Garry Glitter, Sister Sledge i Tom Jones. Sota la forma de comèdia aquesta pel·lícula retrata el malestar, confusions i contradiccions que suposa per a aquest grup de treballadors la seva situació d'atur.

Qüestions per al debat:

  • Com els diferents personatges masculins de la pel·lícula afronten una situació de vergonya provocada per l'atur i la incapacitat de mantenir el proveïment econòmic de la família (ocultació, impotència, pèrdua d'autoestima, …)?

  • Com es veu alterada la identitat masculina tradicional dels personatges protagonistes de la pel·lícula?

  • Com es planteja en la pel·lícula la paradoxa que per poder mantenir un rol de proveïdor econòmic de la família, els protagonistes masculins hagin d'assumir estratègies tradicionalment assignades a les dones?

  • Què penseu de la proposta que sembla descriure la pel·lícula d'inversió dels rols tradicionalment assumits per homes i per dones?

  • Què penseu de com la pel·lícula retrata el paper de les dones davant la situació de crisi econòmica i de la identitat masculina tradicional

 

En el cas que es vulguin treballar les dues pel·lícules seria interessant poder comparar i discutir amb l'alumnat com, partint d'un mateixa situació de crisi econòmica i crisi de la identitat masculina tradicional, es presenten diferents respostes per part dels personatges masculins.

Una altra situació en la que es pot observar la dificultat de mantenir un model de masculinitat tradicional és quan les dones assumeixen un paper més actiu i propositiu en el tipus de relació que volem establir amb la seva parella. Una altra pel·lícula que permet treballar aquest tema és Persiguiendo a Amy de Kewin Smith.



Fitxa tècnica de Persiguiendo a Amy (Chasing Amy)

Direcció i guió: Kevin Smith
Producció: Scott Mosier
Duració: 113 minuts
Nacionalitat: EUA
Any de producció: 1997

Repartiment: Etham Smith, Ben Affleck, Scott Mosier, Jason Lee, Casy Affleck, Dwight Ewell, Joey Lauren Adams

Sinopsi: Holden McNeill i el seu millor amic, Banky, gaudeixen de l'èxit de la seva més recent creació, el còmic "Bluntman and Chronic". Quan coneixen a la també dibuixant de còmics Alyssa Jones, Holden se sent immediatament atret per ella. Alyssa, però, té altres preferències sexuals i s'estima més mantenir amb ell una relació d'amistat. Finalment tots dos s'enamoren. La relació però s'anirà complicant. A en Holden se li fa difícil assumir el passat de la noia i la seva relació amb el seu íntim amic també es complica.

Qüestions per al debat:

  • Perquè la relació d'amistat entre els dos personatges masculins protagonistes es pot veure trencada per una relació de parella d'un d'ells?

  • Què suposa per a un model masculí tradicional que la dona sigui la que té més experiència, la que pot ensenyar, la que porta la iniciativa, etc., en l'àmbit de les relacions sexuals i afectives?

  • Com es planteja la relació entre l'homosexualitat i la identitat masculina tradicional?

  • Què li suposa a la protagonista femenina haver passat per una etapa d'experimentació i recerca en el terreny de la sexualitat i l'afectivitat? Si aquest tipus l'hagués passat un home, la seva consideració social seria diferent?

  • Com viu el protagonista masculí la major experiència de la seva parella en el terreny de la sexualitat? Perquè ho viu amb malestar i ho interioritza com a una situació de desigualtat?

  • Què us sembla la proposta del protagonista masculí a la seva companya i al seu amic que facin un trio per superar la diferent experiència en el terreny de la sexualitat?

  • Què us sembla el paper de l'amic del protagonista masculí durant tota la pel·lícula?

 

Index