El tema que presentem en aquesta pàgina de recursos didàctics respon a la necessitat de contribuir a la sensibilització i formació respecte al paper dels mitjans de comunicació en la configuració de la realitat. D'aquesta forma a través del treball d'anàlisi d'un tema social d'actualitat, s'espera fomentar l'aproximació reflexiva i crítica envers a ells.
La immigració és un tema habitual dels mitjans en els darrers anys i també ho serà en els propers per tant forma part del nostre entorn d'informacions, fins al punt que, la majoria de la població s'informa i conforma una opinió respecte a la immigració a partir del que llegeix a la premsa, escolta a la radio o veu a la televisió i no segons les experiències de convivència del seu entorn amb experiències migratòries.
Aquest material de treball sobre immigració i mitjans de comunicació proposa fer conèixer els mecanismes i les lògiques del discurs d'aquests mitjans a partir del tema de la immigració, tenint com referència puntual l'anàlisi del tractament informatiu del Conflicte de El Ejido, però que també es pot aplicar a altres temes socials.
( Castellà
)
COM ES CONSTRUEIX
EL DISCURS PERIODÍSTIC?
QUINES SÓN LES FONTS
INFORMATIVES?
RECOMENACIONS
Les activitats es fonamenten en la participació i el treball en grup, per tant és important crear un bon ambient de treball, perquè aquestes es realitzin amb èxit.
S'ha de tenir en compte que les orientacions i situacions que es donen per realitzar cadascuna de les activitats, són flexibles i que poden ser adaptades a la situació específica.
Per les característiques pròpies de les activitats, és possible que en determinats moments sorgeixin alguns conflictes en el grup i per tant, en el material de recolzament se suggereix bibliografia i texts sobre resolució de conflictes.
OBJECTIUS
Promoure en l'alumnat i el professorat l'anàlisi crític del discurs dels diferents mitjans de comunicació respecte a la immigració des de la perspectiva de l 'educació intercultural.
Comprendre la complexitat de la realitat del fet migratori a través de la visualització de diversos punts de vista des dels que es poden percebre.
Transmetre a l'alumnat valors de respecte i igualtat que contribueixin a la convivència.
Aprendre a argumentar l'opinió personal i a respectar l'opinió dels altres.
Donar eines i facilitar arguments, perquè els coneixements es puguin traduir en un canvi d'actitud per part de l'alumnat i el professorat respecte a la immigració.