PRESENTACIÓ:

Des de fa un cert temps diversos col·lectius d'homes arreu del món, tan en l'àmbit acadèmic com des de les organitzacions socials, han començat a reflexionar i a intervenir al voltant de les formes com s'ha construït tradicionalment la masculinitat i les conseqüències negatives que tan per les dones com pels homes comporta. Ens referim a una part del moviment d'homes, aquells considerats pro-feministes. A casa nostra aquest moviment està molt menys desenvolupat que a altres indrets tan de l'Estat espanyol com a altres països com Nicaragua o Mèxic, on existeixen iniciatives pioneres molt interessants. En aquesta pàgina us presentem tan sols un recull d'articles per introduir-vos en el tema i si us engresqueu i voleu saber-ne més teniu a la vostra disposició tot un seguit de pàgines web on podreu trobar articles, documentació, campanyes, activitats d'organitzacions, etc.

 

ARTÍCLES DESTACATS:

- José Ángel Lozoyola: ¿Qué es eso de la identidad masculina?
- José Ángel Lozoyola: Los hombres ante el cambio de las mujeres
- Laura E. Asturias: Construcción de la masculinidad
- Luis Bonino: El problema de la violencia masculina
- Luis Bonino: Los varones frente al cambio de las mujeres
- Daniel Cazés: El feminismo y los hombres
- George Marx: Interacción de hombres profeministas con mujeres feministas
- Oswaldo Montoya: Entre machos nos entendemos: la complicidad masculina
- Tod Sloan y Rubén Reyes: La deconstrucción masculina
- Ana Criquillón: La cuestión masculina: ¿otro problema femenino?
- Jennie Ruby: De tal palo, tal astilla: Cómo los niños se hacen hombre
s

 

PÀGINES WEB:

A l'Estat espanyol :

- Hombres por la Igualdad - Jerez de la Frontera [http://www.hombresigualdad.com/default.htm] Pàgina Web del Programa de Salut i Gènere de l'Ajuntament de Jerez de la Frontera. Inclou molt material d'articles ordenats temàticament i el programa de treball desenvolupat des d'aquest Programa.

- Asociación de Hombres por la Igualdad de Género [http://www.ahige.org/] Pàgina Web molt ben estructurada i amb molta informació sobre masculinitat. Inclou una secció de documents, notícies, legislació, enllaços, etc.


- Grupo de Hombres de Sevilla [http://www.arrakis.es/~jcasado/hombres/] Pàgina Web d'aquest grup de Sevilla i d'altres iniciatives a Andalusia. Inclou manifestos contra la violència de gènere.

- Mujeres en Red - Sección "Hombres Pro-Feministas": [http://www.nodo50.org/mujeresred/hombres.htm] Secció de la Web de Mujeres en Red dedicada a temes sobre masculinitat. Inclou molta documentació.

- Proyecto Mercurio de la Fundación Mujeres [http://www.fundacionmujeres.es/mercurio/] Secció de la Web de la Fundación Mujeres sobre aquesta campanya contra la violència a les dones.

Sobre la Campanya del Llaç Blanc:

- Campanya del Llaç Blanc a Europa [http://www.eurowrc.org/] Pàgina WEB de la Campanya vinculada al Programa Dahpne de la Unió Europea. Hi podeu trobar molta documentació en diversos idiomes.

- Red Europea de Hombres Pro Feministas [http://www.europrofem.org/] Nombrosos articles ordenats per diversos temes vinculats a la masculinitat.

- Campanya del Llaç Blanc a Canadà [http://www.whiteribbon.ca/language/default.asp?thisUrl=%2FDefault%2Easp] Pàgina Web de l'entitat de la qual va partir la iniciativa de la Campanya del Llaç Blanc. Inclou molta informació de les activitats d'aquesta organització.

A Llatinoamèrica:

- Red de Masculinidad (Xile) [http://www.eurosur.org/FLACSO/masculinidad.html#1] Pàgina Web d'aquesta xarxa enfocada als temes de masculinitat des d'un punt de vista fonamentalment acadèmic. Inclou molta documentació i bibliografies.

- CORIAC (Mèxic) [http://www.coriac.org.mx/index1.html] Pàgina Web del Colectivo de Hombres por Relaciones Igualitarias de Mèxic. Inclou molta documentació sobre diferents temes i campanyes (paternitat, violència de gènere, documentació). Un dels col.lectius més actius a Llatinoamèrica.

- Varones (Argentina) [http://www.varones.com.ar/] Web amb materials i recursos diversos sobre la masculinitat.

- Grupo de Varones (Argentina) [http://www.grupodevarones.com/] Web amb materials i recursos diversos sobre la masculinitat.

- Tertulia (Guatemala) [http://www.geocities.com/guatertulia/] Revista electrònica elaborada per Laura E.Asturies. Inclou nombrosos articles sobre masculinitat.

- Puntos de Encuentro (Nicaragua) [http://www.puntos.org.ni/] Pàgina Web de la Fundación Puntos de Encuentro, organització feminista nicaragüencia pionera en el treball sobre masculinitat. Dins d'aquesta web podeu trobar materials de la campanya "Violencia contra las mujeres: un desastre que los hombres sí podemos evitar", així com la revista "La Boletina", que inclou una secció sobre articles i activitats amb homes.

- CIIR (Nicaragua) [http://www.ciir.org/ciir.asp] Pàgina Web de l'ONGD del Regne Unit Catholic Institute for International Relations que ha prestat una especial importància la cooperació tècnica amb assumptes com la violència de gènere i la masculinitat. Inclou, entre altres coses, referències al llibre de Patrick Welsh, "Los hombres no son de marte. Desaprendiendo el machismo en Nicaragua".

Sobre VIH-SIDA y Masculinitat:

- IPS. Dossier sobre el Día Mundial de la Lucha contra el SIDA: Los hombres marcan la diferencia [http://www.ipsenespanol.net/sida/index.shtml] Secció de la Web d'IPS sobre la Campanya d'ONUSIDA del 2001 centrada en el paper dels homes en la lluita contra la SIDA. Inclou articles i enllaços d'interès.

- ONUSIDA: Día Mundial de la Lucha contra el SIDA: Los hombres marcan la diferencia. Campaña 2001. [http://www.unaids.org/wac/2001/Spanish/index.html] Pàgina Oficial d'ONUSIDA sobre la Campanya. Inclou tota la documentació sobre aquesta i anteriors campanyes.

- PANOS INSTITUTE: AIDS PROGRAMME [http://www.oneworld.org/panos/aids/aidsprog.htm] Secció de la Pàgina Web del Institut Panos sobre Sida i masculinitat amb documents al respecte.

 

Ajuda'ns a ampliar aquesta base de recursos amb altres pàgines web sobre masculinitat i altres temes relacionats amb els que puguem anar ampliant aquest llistat.


SODEPAU - ACASC
Amb el recolzament del Institut Català de la Dona

Paginas web deseñados de Rachel Allen y Marie Ringhage